Sunday, July 14, 2013

:: Cubaan Pertama Roti Sosej Pintal ::





       Tadi masa kat office kemain belek2 resepi utk buat roti.. Pastu terlintas nak buat roti sosej utk adik2.. balik dri opis terus singgah kat bakery beli bahan2 untuk buat roti ..

nak buat roti ni simple je.. ni resepi ye.. sy amek kat chempakamerah.blogspot.com

Bahan-bahan :

- 2 1/2 cawan tepung gandum
- *1 paket yis (aku pakai brand mauripan)
- *1 sk garam
- *2 sb gula
- 1 sb mentega
- 1 sb susu sejat
- 3/4 cawan air suam
- 1 sb bread softener (ni aku tambah, saje nak try tengok apa hasilnya)
- oregano (penambah rasa)

Egg Wash:(satukan dan kacau rata)
1 biji telur C
50ml air

Cara-cara :

- Masukkan bahan bertanda * kedalam air suam. Biarkan 10min.
- Masukkan air suam ke dalam tepung dan mentega.
- Uli tepung sampai jadi doh (tidak melekat. Boleh tambah tepung jika masih melekat)
- Rehatkan doh selama 45min (doh akan mengembang 2 kali ganda)

Uli doh sampai xmelekat kat tgn..
                                          
                                            potong sisi doh untuk membuat pintalan



pintal selang seli kiri dan kanan biar nampak bersilang baru cantik..ni xnampak sgt..serabut je ..hahahahaa



bila dah siap pintal semua dah sapu egg wash dan tabur la origano ckt penambah rasa. Bakar selama 20min dengan kepanasan oven 160 darjah celcius. Api atas bawah ok?
Kalau agak-agak terlalu panas or kurang panas, pandai-pandai la korang adjust api oven tu ye..


Boleh la dihidang minum petang ataupun untuk berbuka..skrng bulan puasa kan... SELAMAT MENCUBA!!








No comments:

Post a Comment